Redigering kan være en rigtig god ting! | Model | Redigering

“UK: Photo editing can be a good thing!​”


Der er mange diskussioner på nettet, hvor folk synes, at det er mest rigtig, at billedet er færdigt, når det kommer ud af kameraet og jo bedre fotograf, jo mindre efterbehandling behøves der.

Det er jeg ikke helt enig i. Selv tilbage i film dagene kunne man også “redigere” sine billeder i fremkaldelsen alt efter tid brugt, hvor negativer bliver belyst, dodge and burn ved hjælp af hænderne eller afskærmningspapir, og tid i diverse væsker.

314-15-0006-Edit-2_COMPAREMan er jo ikke herre over vejret og uanset, hvor god en fotograf man er, så kan man ikke få solskin frem på en gråvejrsdag.

Er det så snyd eller ej. Det er jo op til den enkelte at beslutte. Det er ikke alle shoots/opgaver, hvor man bare kan finde en anden dag. Her tænker jeg bryllupper, modeljobs og opgaver, hvor der er booket tid og mange mennesker er involveret. Personligt mener jeg, at det er slutresultatet, som er det vigtigste og at fotografen og ikke mindst kunden skal være tilfreds.

314-15-0008-Edit-2_COMPARE

Mellem jul og nytår havde jeg en aftale med Michelle, som gerne ville have taget nogle billeder og jeg havde nogle ting som jeg skulle teste.

Vi skulle lege med ekstrem dybdeskarphed (DOF) samt bokeh og jeg skulle teste det meget roste Sony A6000 mod mit Nikon D750.

Da vi kom til dagen var det gråt og kedeligt, hundekoldt og meget blæsende. Absolut ikke det vi havde håbet på. Men vi valgte, at gennemføre shootet alligevel og dermed kunne jeg også få testet kameraet (Sony’en) i lidt dårligere vejr, hvor højere ISO var påkrævet.

Jeg må sige at selvom jeg har læst mange rosende reviews om Sony A6000, så har jeg svært ved, at være helt tilfreds, når den bliver udfordret af for lidt lys og skal kører med højere ISO. Måske er det mig, som ikke forstår, at bruge kameraet optimalt, men jeg ender altid med at gå tilbage til mit Nikon, som jeg også kender meget bedre. Men dette er ikke et kamera review.

314-15-0021-Edit-Edit_COMPAREUanset redigering skal grundmaterialet være i orden. Og jeg skal være den første til at indrømme, at det kunne være bedre ved dette shoot. Igen, grundet lyset og meget lille dybdeskarphed har jeg ikke helt opnået den skarphed, som jeg gerne vil have. Nu var det også det testen gik ud på. Og kva det dårlige vejr og i mine øjne kameraets evne til at håndtere lyset ved høj ISO kan nogle af billederne fremstå “mudret”. Men så er det jo bare endnu vigtigere, at redigeringen får det bedst mulige resultat frem. Her er det den professionelle stolthed kommer ind i billedet.

Stor ros til Michelle, som tog vejret og kulden i stiv arm. Og selvom vi på et tidspunkt blev “fanget” på en p plads og ikke gad at gå hele vejen tilbage, så plankede vi hegnet mellem en boligblok og en børnehave og fandt den korteste vej ud ?

Som sagt havde vi gråt i gråt, at arbejde med samt blæst og kulde. Men jeg synes alligevel, vi har formået, at få nogle super billeder. Enkelte kunne godt være lidt “renere” og dermed fremstå mere skarpe, de to ting kan sagtens synsmæssigt hænge sammen. Men efter en ordentlig gang redigering, så fik vi et fedt resultat, at vise frem.

Jeg har vist lidt før og efter billeder gennem artiklen, så I kan se mulighederne og herunder et galleri med alle de udvalgte billeder efter redigering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *